Historie Fietscross Club de Vaart

Bij Fietscross Club de Vaart zijn we trots op wat er allemaal reeds bereikt is. We hebben reeds een mooie historie maar deze zal in de toekomst zeker aangevuld worden met mooie hoogetepunten.

Hoe het begon.

De fietscrosssport werd in Dedemsvaart en omgeving steeds populairder door dat er in Slagharen (Ponypark) een fietscrossbaan aangelegd was en hierop wedstrijden werden verreden welke door de AVRO werden uitgezonden. In 1982 werd er tijdens de Dedemsvaria feestweek een fietscrosswedstrijd georganiseerd. Deze 1e baan werd door Loonbedrijf Geert Kort aangelegd in de buurt van De Gieteling / Adelaarweg en nu De Wederik. De jeugd uit Dedemsvaart en omgeving kon deelnemen aan deze fietscrosswedstrijd. Dit bleek een groot succes. De baan is na de Dedemsvaria feestweek blijven liggen en werd door de jeugd veel gebruikt. Voor het Dedemsvaria bestuur een reden om een aantal ouders (waarvan de kinderen de baan veel gebruikten) bij elkaar te roepen. Deze vergadering in Gebouw ’t Centrum heeft geleid tot het vormen van een eerste bestuur van de fietscrossvereniging in Dedemsvaart.

 

Lees hier het krantenartikel van de officiële opening van de eerste baan.

Historie FCC de Vaart
Eerste startheuvel

 

Historie FCC de Vaart
1e baan Adelaarweg

Oprichting

De fietscross in Dedemsvaart was een feit geworden en onder de naam Van Dedemcrossers is de eerste vereniging van start gegaan. Om de sport in Dedemsvaart nog meer onder de aandacht te brengen werd er eind 1983 een indoor georganiseerd in de loods van Transportbedrijf Oegema.

 

Lees hier het krantenartikel indoor fietscross.

 

Historie FCC de Vaart oegema
Indoor bij Transportbedrijf Oegema

Na ±1 jaar (1984) moest de baan wijken voor de nieuwbouw. Met behulp van o.a. Loonbedrijf Geert Kort en Bouwbedrijf Plegt werd er een baan aangelegd bij de Sweelinckstraat. Door een goed contact met de gemeente konden de units van de woningbouw worden overgenomen. Deze units werden later bij de baan geplaatst en gebruikt als kantine.

Historie FCC de Vaart
Aanleg baan Sweelinckstraat
Historie FCC de Vaart
Baan gezien vanaf startheuvel

Nieuwe naam.

De vereniging werd groter en dus werden er sponsoren gezocht. Dit heeft geleid tot een naamswijziging van de vereniging eind 1985. De nieuwe naam werd FCC De Vaart / Dijsselhofcrossers.
FCC De Vaart (aangesloten bij de KNWU) organiseerde regelmatig wedstrijden op verschillende niveaus. Zo kon het voorkomen dat er gedurende een heel weekend het parkeerterrein ook diende als kampeerterrein voor de rijders en begeleiders. Op de woensdagmiddag was er altijd een vrije training onder toezicht van ouders. Deze werden druk bezocht ook door niet leden. De vereniging groeide op deze manier gestaag door. Later heeft FCC De Vaart zich aangesloten bij de NFF om ook deel te kunnen nemen aan de (regio) wedstrijden die door deze bond georganiseerd werden.

Verhuizing.

In 1997 moest de baan wederom wijken voor nieuwbouw (het huidige Kotermeerstal). Door de gemeente werd een nieuwe locatie aangewezen op het industrieterrein aan de Archimedesstraat. Met man en macht is daar gewerkt om een nieuwe baan te realiseren. De eerste wedstrijd welke op deze baan georganiseerd is was het NCK (Nederlands Club Kampioenschap). De baan was op tijd klaar maar het omliggende terrein nog niet helemaal. De jongste rijders van deze wedstrijd hebben zich op deze warme dag prima vermaakt in het zwarte zand. Na deze wedstrijden volgden meer regionale en landelijke wedstrijden (zowel KNWU als NFF).

 

 

Meer en meer bedrijven vestigden zich op het industrieterrein met als gevolg dat de fietscrossbaan nogmaals verplaatst werd. Deze keer maar een klein stukje, maar niet met minder werk. In 2007 werd de eerst baan op de huidige locatie (Archimedesstraat 14b) aangelegd.

 

Historie FCC de Vaart
Aanleg baan 2007

Aanleg baan 2013/2014.

Eind 2013 / begin 2014 is op deze (huidige) locatie een geheel nieuwe baan gerealiseerd. Een baan die mede aangelegd is door Clark en Kent (bekent van o.a. de olympische banen). Met hulp van de vele vrijwilligers en betrokken bedrijven ligt er een baan waarop wedstrijden op alle niveaus kunnen worden verreden.

 

Historie FCC de Vaart
Aanleg baan 2013/2014

 


Opening nieuwe baan 2014


Rondje over de baan met Marcel Kok

Overkapping startheuvel.

Op 21 september 2015 wordt er gestart met de bouw van een overkapping van de startheuvel. De werkzaamheden lopen voorspoedig en op 1 oktober 2015 is de overkapping gereed.
De overkapping is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Hardenberg, Staalservice Hardenberg, Dijk Natural Woods, Prima Equipment, al onze andere sponsoren en alle vrijwilligers.